cadekeijzer logo


 

Religie volgens Einstein

Wetenschapper Albert Einstein blijkt niet veel op gehad te hebben met het geloof in een almachtige. In een tot nog toe ongepubliceerde brief noemt de fysicus het geloof in God een "kinderlijk bijgeloof''.
Van Einstein wordt altijd aangenomen dat hij een "ambivalente" houding had tegenover religie. Maar in het schrijven uit 1954 is van enige ambivalentie geen sprake: "Het woord Gods is voor mij niets meer dan een expressie en het product van menselijke zwakheid. De Bijbel is een verzamelwerk van legendes die achtenswaardig zijn maar ook primitief en kinderachtig.''
In de brief schreef hij ook dat de joden niet het verkozen volk zijn en dat "het joodse geloof, net zoals andere religies, een belichaming is van kinderlijk bijgeloof". Einstein was zelf ook een jood. Hij geeft in de brief toe dat hij een geestelijke verwantschap had met zijn geloofsgenoten, maar maakte geen enkel onderscheid tussen joden en niet-joden.
Eerdere wetenschappelijke commentaren op religie van de vader van de relativiteitstheorie - zoals "wetenschap zonder religie is mank, religie zonder wetenschap is blind" - zijn al decennia onderwerp van ontelbare uiteenlopende interpretaties over Einsteins visie op religie.

Toegevoegd door: Kees de Keijzer
Twitter: @kdkq

teksten

Wijsheid van de dag

Houd van waarheid en vergeef fouten.
-- Voltaire --


25 02 2024

Onderwerpen

cadekeijzer

calm down

Links

Design & Development by Cyberwebdesign.nl for cadekeijzer.nl © 2024.