cadekeijzer logo


 

Het vierentachtigste probleem

Een man zocht de Boeddha op omdat hij had gehoord dat de Boeddha een groot leraar was. Net zoals anderen, had ook hij in zijn leven tegenslag gehad en hij dacht dat de Boeddha misschien in staat was hem voorgoed van zijn problemen te verlossen.
Hij vertelde de Boeddha dat hij boer was. "Ik hou van het boerenleven," zei hij, "maar soms regent het te weinig en dan mislukt de oogst. Vorig jaar moesten we het bijna met de dood bekopen. Andere keren regent het juist weer te veel, wat ook niet goed is voor de oogst."
De Boeddha luisterde geduldig.
"Ik ben getrouwd," zei de man. "Ik heb een prima vrouw... Ik hou echt van haar. Maar soms kan ze zo tegen me zeuren. Soms word ik zo moe van haar."
De Boeddha luisterde zonder een woord te zeggen.
"Ik heb ook kinderen," zei de man. "Leuke kinderen, dat wel... Maar soms doen ze net alsof ik niet besta. En soms..."
Zo vertelde hij al zijn zorgen en problemen. Ten slotte was hij uitgepraat. Vol spanning wachtte hij op de woorden van de Boeddha die aan al zijn problemen een einde moest maken.
Tot zijn verbazing zei de Boeddha: "Ik kan je niet helpen."
"Hoe bedoelt u?" zei de man.
"Iedereen heeft problemen," antwoordde de Boeddha. "We hebben allemaal drieëntachtig problemen. Drieëntachtig problemen waaraan we niets kunnen doen. Als je echt je best doet kun je er misschien één oplossen, maar zodra het verdwenen is, komt er direct weer een ander voor in de plaats. Alle mensen van wie je houdt zullen bijvoorbeeld eens uit je leven verdwijnen. En ook jij zult op een gegeven moment doodgaan. Dit is een probleem, en jij noch wie ook kan daaraan iets doen, dus ook ik niet."
De man werd woedend. "En ik dacht nog wel dat u een groot leraar was!" schreeuwde hij. "Ik dacht dat u me wel zou kunnen helpen! Wat hebben we aan die leer?"
De Boeddha antwoordde: "Misschien is die wel goed voor het oplossen van het vierentachtigste probleem."
"Het vierentachtigste probleem?" riep de man verbaasd. "Wat is het vierentachtigste probleem?"
De Boeddha antwoordde: "Dat je helemaal geen probleem wilt hebben."

Toegevoegd door: Kees de Keijzer
Twitter: @kdkq

teksten

Wijsheid van de dag

Zoek niet alleen aan de buitenkant; zoek in jezelf of je zult het nooit vinden.
-- Epictetus --


20 07 2024

Onderwerpen

cadekeijzer

calm down

Links

Design & Development by Cyberwebdesign.nl for cadekeijzer.nl © 2024.