cadekeijzer logo


 

Eten van vlees verhoogt kans kanker

Eten van vleeswaren als worst, ham en gehakt verhoogt de kans op darmkanker en longkanker. Op grond van duizenden onderzoeken heeft een groep internationale deskundigen voor dat verband "overtuigend bewijs" gevonden.
Ook is het volgens de deskundigen zeker dat overtollig lichaamsvet het risico op allerlei vormen van kanker vergroot en is het "aannemelijk" dat de consumptie van rood vlees de kans op darmkanker verhoogt.
De mensen die volgens het onderzoek het meeste rood vlees en vleeswaren aten, hadden in de volgende jaren 20 procent meer kans om darm- of longkanker te krijgen dan leeftijdgenoten die deze vleesproducten links lieten liggen. Het lastige van dit soort onderzoek is dat vleeseters ook vaak roken; de epidemiologen hielden daar rekening mee, maar roken veroorzaakt zo enorm vaak longkanker dat het ware longrisico van vlees vaag blijft.
De onderzoekers adviseren geen ham, worst of gehakt te eten. Ook dranken met suiker en voedsel met veel vet moeten worden gemeden. Verder is het beter de consumptie van rood vlees en alcohol te beperken. Ook het drinken van betrekkelijk kleine hoeveelheden (meer dan twee glazen bij mannen, meer dan een glas bij vrouwen) verhoogt het risico op kanker. Bij vrouwen die hun kind borstvoeding geven is de kans op borstkanker minder dan bij vrouwen die dat niet doen, stellen de deskundigen vast.
"Streef naar een slank postuur", luidt het advies. "Maar vermijd ondergewicht." En: "Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging." Mensen zullen hun leefgewoontes moeten aanpassen als ze risico op kanker willen verminderen, menen de deskundigen. Zij wijzen op overgewicht en tekort aan beweging. "Dat die nu ook bewezen bijdragen aan het risico op kanker, maakt het nog alarmerender."

Toegevoegd door: Kees de Keijzer
Twitter: @kdkq

teksten

Wijsheid van de dag

Zij die worden gekweld door de pijn van woede zullen nooit kalmte van geest kennen. Onbekend met elke vreugde en plezier, verlaat de slaap hen. Zij zullen nooit rusten.
-- Santideva --


25 04 2024

Onderwerpen

cadekeijzer

calm down

Links

Design & Development by Cyberwebdesign.nl for cadekeijzer.nl © 2024.